Hund

Fysioterapi för hund

Det kan ta lång tid innan man som djurägare upptäcker att ens husdjur är sjukt eller har ont någonstans eftersom de är så duktiga på att dölja detta. Det viktigaste är inte att veta orsaken till smärtan utan det är att åtgärda besvären!


Precis som att vi människor kan få ont i kroppen kan även våra 4-benta vänner drabbas. Ägaren kan upptäcka att hunden t ex: haltar, inte längre vill hoppa in i bilen eller att dom till och med kan börja uppvisa aggressivt beteende vid beröring.


Man ska vara uppmärksam på ändrat beteende hos sin hund. Bara för att hunden inte längre vill hoppa upp på en sten så betyder det inte att hunden har blivit bångstyrig. Det kan faktiskt vara så att det gör ont/är obehagligt för hunden att utföra det vi 2-bentingar vill att dom ska göra.

Varför har min hund fått problem med musklerna?!

Det kan vara väldigt svårt att veta varför hunden har börjat halta eller felbelasta sin kropp.

Vi kan gå till oss själva: varför får vi ont i ryggen ibland?

Det är många gånger som hundägaren aldrig får reda på varför. Många gånger är det väldigt gamla skador som kommer till uttryck när hunden blir äldre. Kanske blev den insprungen i som valp eller så har den på något annat sätt gjort sig illa.


Det behöver inte heller vara på grund av en skada som hunden får ont. En hund som aldrig får sträcka ut sina muskler genom att springa, eller en hund som oregelbundet får träna hårt utan att få kroppen genomstretchad kan också få ont.


Det tar ofta lång tid från det att hunden börjar få ont tills dess att vi upptäcker det. Därför ska man vara medveten om att det kan ta tid för att bli av med smärtan samt att få kroppen att återgå till normalbalans.

Förvänta dig därför inte att det räcker med ett besök hos fysioterapeuten utan det normala är att det tar mellan

5-10 behandlingar.

Det behöver inte vara benet som hunden haltar på som är orsaken utan den kan komma från ett helt annat håll. Därför är det viktigt att känna igenom muskulaturen, stretcha hela hunden samt se hundens rörelsemönster för att ta reda på vilken del som behöver behandlas.


Hundar med höftledsdysplasi kan få hjälp hos en fysioterapeut genom att få smärtlindring.

Givetvis blir inte hunden "frisk" men genom smärtlindring får därmed hunden ett bättre, rörligare och längre liv.

Artros är också vanligt hos hundar och i princip alla äldre individer drabbas. Ledvätskan minskar med tiden och hunden får ont. Även här kan fysioterapi vara till god hjälp.


Om hunden är sjuk eller har brutit ett ben ska den givetvis till veterinären. Efter skelettala eller muskulära operationer är det utmärkt att låta en fysioterapeut behandla djuret för att påskynda läkningen och korta rehabiliteringstiden.

Har du varit till veterinären men hunden inte har blivit bättre?

Ge inte upp utan boka en tid hos oss!

• Alsema Fysioterapi © 2021 •

Helena Ekström 070- 642 97 16 

Sofia Ekström 0705- 64 27 20

Mörbyvägen 40 , 149 31 Nynäshamn

Innehar F-skatt