Fysioterapi

Många, både djur och människor, går med ständiga smärtor pga att vissa muskler i kroppen inte får tillräckligt med syre. En krampande muskel behöver få hjälp att för att kunna återgå till sitt normaltillstånd.

Fysioterapi släpper på spänningarna så att syresatt blod

kan strömma till musklerna och därmed minskar smärtan!

Vad är Fysioterapi?

Som fysioterapeuter har vi kunskap om hur muskler, senor, leder, skelett och ligament fungerar. Vi har dessutom anatomisk utbildning och vet hur olika skador, sjukdomar och snedbelastningar påverkar kroppen.


En förkortad muskel måste få hjälp att återgå till sitt ursprungliga tillstånd.

Med olika metoder kan vi som fysioterapeuter hjälpa muskeln på traven. Vi kan

t ex använda oss av ultraljud, elektroterapi eller akupunktur. Vilken metod vi använder är individuellt.

Syftet med fysioterapi är att få kroppen att självläka. Fysioterapin hjälper kroppen att återfå den normala balansen men det är enbart kroppen själv som kan utföra arbetet.


Muskler:

Muskler är inte så smarta av sig. Man kan likna muskler med en gummisnodd. Drar man ut en gummisnodd så strävar den att dra ihop sig igen. På precis samma sätt fungerar en muskel.


En muskel som krampar får inte i sig tillräckligt med syre och det är därför man får ont. Stretchar man inte sina muskler så drar dom ihop sig och då minskar syregenomströmningen

Ultraljudet utgår ifrån att stöta in ultraljudsvågor som värmer upp muskeln. När muskeln blir varm öppnar blodkärlen upp sig och då flödar det in nytt syrerikt blod i muskeln. På så sätt kan muskeln börja självläka.

En allsidig och regelbunden träning med stretching är det allra bästa. Egentligen ska både hundar och människor stretcha igenom alla sina muskler i kroppen varje dag.

En hunds rörelsemönster talar om mer om hundens muskler än vad vi kanske tror. Genom att studera hunden kan man avgöra vad och vart problemet sitter!

Här behandlas en hund som har en ledkapselinflammation

Hundar med höftledsdysplasi kan få smärtlindring med ultraljud.

Det är viktigt att stretcha igenom hunden för att vi ska kunna bilda en uppfattning om var problemet sitter.

Även en äldre hund har behov av att man regelbundet stretchar dess muskler. Med stigande ålder brukar de flesta hundar få artros i lederna, dels pga minskad ledvätska och dels för att den oftast inte rör sig lika mycket som en yngre hund. Fysioterapi minskar smärtan och ökar rörligheten!

• Alsema Fysioterapi © 2021 •

Helena Ekström 070- 642 97 16 

Sofia Ekström 0705- 64 27 20

Mörbyvägen 40 , 149 31 Nynäshamn

Innehar F-skatt